Over Hans…

Brouwerij ’t Brabants Gevoel is een initiatief van thuisbrouwer tevens souschef Hans van Riel die tijdens zijn koksloopbaan een grote passie voor traditioneel gebrouwen speciaalbier ontwikkelde. Zijn brouwerij is gevestigd in het pittoreske Midden Brabantse dorp Dongen. Hans is in het Belgische Brugge door meesterbrouwer Geert Vandromme opgeleid tot artisanaal bierbrouwer. De door hemzelf verzonnen ludieke biernamen Galliepaop, Witte Tonnie en d’n Dieje ondersteunen het bourgondische en Brabantse gezelligheidsgevoel. ‘t Brabants gevoel produceert zijn speciaalbieren met natuurlijke ingrediënten en brouwt op traditionele wijze. De brouwer gaat voor kwaliteit, kleine producties en een assortiment dat langzaamaan zal worden uitgebreid.

Geschiedenis

Op 1 september 2015 starte Hans samen met 24 medecursisten in Brugge de cursus Artisanaal Bierbrouwen. Tijdens de cursus leerde de studenten alle ins en outs van de receptuur en de productie van speciaalbier. Op 1 maart 2016 ronde Hans deze cursus succesvol af. Zijn eindopdracht, Galliepaop een heerlijke Quadrupel, wordt door de keurmeesters gekwalificeerd als beste speciaalbier van deze lichting cursisten. Tijdens de cursus ontwikkelde Hans verschillende recepturen voor een witbier, een tripel en de eerder genoemde quadrupel.

Tijdens het 2ekwartaal 2016 laat Hans zijn bedrijfsnaam formeel registreren en start hij zijn bedrijf ’t Brabants Gevoel. Hij geeft zijn witbier de naam Witte Tonnie, een ludieke verwijzing naar lokaal dialect: “smaokt ie: dè witte toch nie” en levert het aan de lokale slijterij en enkele horecabedrijven. De reacties waren zeer positief.

Op 6 april 2017 schrijft Hans zijn bedrijf ’t Brabants Gevoel in bij de KvK. Hij zoekt en vindt een huurbrouwer in Sittard en verstrekt in mei 2017 de opdracht om 10 hectoliter Witte Tonnie te laten brouwen. De 1ebatch Witte Tonnie komt medio juli 2017 op de markt. Binnen 3 maanden is deze batch nagenoeg in zijn geheel verkocht. Met de herfst en de feestdagen van 2017 voor de deur besluit Hans om Witte Tonnie (20 hectoliter) alsmede ook de Galliepaop (10 hectoliter) in volume te laten brouwen. Deze batches komen in oktober 2017 op de markt. Een belangrijk deel van deze productie verkoopt hij als relatiegeschenk.

Begin 2018 verstrekt Hans de opdracht voor zijn 3especiaal bier. Een hele mooi triple die de naam d’n Dieje krijgt. Het doel is om d’n Dieje te lanceren op een belangrijk bierfestival (Bitter) in Tilburg. Vanwege productieproblemen bij de huurbrouwer mist ’t Brabants Gevoel dit belangrijke doel. D’n Dieje wordt pas in mei 2018 geleverd. Daarop zoekt en vindt ’t Brabants Gevoel een andere huurbrouwerij “de brouwschuur” waar Hans zelf de productie en kwaliteitscontrole van zijn speciaalbieren ter hand neemt. Op 21 juni 2018 is zijn eerste brouw dag: 10 hectoliter Witte Tonnie.

Vrienden van ’t Brabants Gevoel

De bieren van ’t Brabants Gevoel zijn op fusten van 20, 30 liter en in dozen van 24 flessen verkrijgbaar bij o.a. slijterij Rovin te Dongen, Janssen & Janssen, De Hamse Bok, De Gouwe Leeuw, De Sok, Golfcentrum Dongen, de 3 Vissen, Spijs en IJs en regionale cafés in Tilburg, Breda, Oosterhout en Oisterwijk. Via een zakenrelatie worden zijn bieren inmiddels ook gedistribueerd in de regio Eindhoven.

ONZE PARTNERS